the best presents for december…

  • De Grote Atlas van Ferraris |
    | Lannoo, oktober 2017 – kijk bij bol.com
    De eerste atlas van België opnieuw beschikbaar! Nooit eerder was een West-Europees land op zo’n gedetailleerde schaal en met zoveel finesse en precisie in kaart gebracht.
  • Het geheime leven van Henri Pick | David Foenkinos
    | Cossee, oktober 2017 – kijk bij bol.com
    een wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor geschreven, die bewijst dat een roman ook het leven van zijn lezers op zijn kop kan zetten

Kijk voor meer actuele uitgaven bij boekenoverboeken.com.

Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis digitaal in te zien bij DBNL

nieuwsJaarlijks brengt de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis uit, dat een gevarieerd overzicht geeft van nieuw onderzoek op het gebied van de Nederlandse boekgeschiedenis.

De jaarboeken zijn afwisselend ’vrije’ afleveringen met ingezonden bijdragen en themanummers die door de redactie worden geïnitieerd. Het 1e jaarboek verscheen in 1994 en het Jaarboek heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk tijdschrift voor de geschiedenis van het Nederlandse boek.

Op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) staan vanaf maart 2013 de jaargangen 1 t/m 15 van het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis online en is de tekst volledig toegankelijk en doorzoekbaar.

covers-jaarboek-nbv

Wie slim is vist hier – ‘een innige omhelzing van de onafhankelijke boekhandel’

Marc Didden
Wie slim is vist hier
Confituur, Boekhandelsgeschenk 2012

Confituur, december 2012

softcover, 32 pagina’s, 18 x 11,5 cm

van 12-15 dec. 2012 gratis bij aankoop van 10 euro aan boeken
(normale verkoopprijs € 3,95)


In november 2012 werd op de Antwerpse boekenbeurs de oprichting bekend gemaakt van de belangenvereniging CONFITUUR, een nieuw en kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. CONFITUUR is een verzamelplaats van alle soorten boekhandels, heel verschillende boekenzaken met heel verschillende accenten, ambities, middelen en mogelijkheden. Er zijn nu zo’n 35 boekhandels bij aangesloten.

12 · 12 · 12 = Dag van de onafhankelijke boekhandel
Het nieuwe verbond Confituur, bombardeerde 12 december tot ‘Dag van de onafhankelijke boekhandel’, een feestelijke dag om te ontdekken hoe ruim en gevarieerd het aanbod in de onafhankelijke boekhandel is.

GRATIS BOEKHANDELSGESCHENK – Op die bijzondere boekendag verschijnt ook de eerste uitgave van Confituur, het Boekhandelsgeschenk 2012: WIE SLIM IS VIST HIER, van Marc Didden.

We vroegen deze bekende filmmaker en columnist een goed verhaal. We hoopten dat we tussen de lijnen iets zouden terugvinden van zijn grote boekenliefde. We kregen een sterk verhaal waarvan elke lijn een liefdesverklaring is aan de onafhankelijke boekhandel.

Marc Didden botste overal ter wereld op bijzondere boekhandels en intrigerende boekhandelaren. Een van die exquise winkels was de New Yorkse boekenzaak GOTHAM BOOK MART. Aan de gevel van die winkel hing een uithangbord met de overtuigende woorden WISE MAN FISH HERE. Die regel inspireerde Marc Didden voor de titelkeuze WIE SLIM IS VIST HIER.

Het boekje telt 31 pagina’s en het formaat is 11,50 x 18 cm. Het omslagontwerp en de vormgeving is van Steven Theunis van Armée de Verre.

Wie op 12, 13, 14 of 15 december 2012 een boek koopt van min. € 10 in een van de aangesloten winkels, krijgt het boekhandelsgeschenk 2012 geheel gratis (de normale aankoopprijs is € 3,95).

Wie slim is vist hier is een innige omhelzing van de onafhankelijke boekhandel.

Boekpresentatie ‘Verzamelde gedichten’ van Jan Eijkelboom

Op 28 november 2012 presenteerde uitgeverij De Arbeiderspers in het Dordrechts Museum de Verzamelde gedichten van Jan Eijkelboom.

Terwijl de vele aanwezigen nog wat napraten bij de ‘borrel na afloop’, lagen in de museumwinkel de stapels boeken te wachten op de eerste kopers.

De enkeling die de museumtuin inliep om even te genieten van de mooie oude bomen in herfstkleur, kon op een muur een van de bekendere gedichten van Jan Eijkelboom lezen…

Tuin Dordrechts museum, uit: Wat blijft komt nooit terug, De Arbeiderspers, Amsterdam 1979

J. Eijkelboom, Kees van ‘t Hof (samenst.)
Verzamelde gedichten
Uitgeverij De Arbeiderspers, november 2012
gebonden met stofomslag, 560 pagina’s, 23 x 14 cm
ISBN 9789029586412, verkoopprijs € 45,00 | bestel

 

Congres: Dichtung & Wahrheit – feit en fictie in de biografie – 9 nov. 2012


TvB-congres Dichtung & Wahrheit: feit en fictie in de biografie

Op vrijdag 9 november organiseert het Tijdschrift voor Biografie in samenwerking met de werkgroep Biografie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een congres met als thema: Dichtung & Wahrheit: feit en fictie in de biografie.
Aan de hand van lezingen, een paneldiscussie en interviews met biografen wordt nieuw licht geworpen op de (on-)mogelijkheid van waarheidsvinding in de biografie. Want is dit idee van waarheidsvinding zelf misschien niet een fictie?

Sprekers (zie ook het programma):

Mineke Bosch – biograaf van Aletta Jacobs en Frederike van Uildriks
Ariette Dekker – biograaf van Cornelis Verolme en Anton Kröller
Jeroen Koch – biograaf van Abraham Kuyper en Koning Willem I
Dik van der Meulen – biograaf van Multatuli en Koning Willem III
Leonard Ornstein – biograaf van Pim Fortuyn
Hans Renders – biograaf van Jan Campert en Jan Hanlo
Eva Rovers – biograaf van Helene Kröller-Müller en Boudewijn Büch
Jan Willem Stutje – biograaf van Ernest Mandel en Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Locatie: Kanunnikenzaal, Faculty Club, Universiteit Utrecht, Achter de Dom 7, Utrecht
Tijd: 10:30 – 17:00
Kosten: € 15,- (regulier), € 10,- (studenten en abonnees Tijdschrift voor Biografie)


Tijdschrift voor Biografie wil een breed, academisch geschoold publiek laten delen in de ontwikkelingen op het gebied van de biografie in al haar facetten. Behalve aan academische artikelen biedt het tijdschrift ruimte aan essays, journalistieke en literaire bijdragen, interviews en recensies van recent verschenen Nederlandse en buitenlandse publicaties op dit terrein (waarbij in het bijzonder oog is voor studies die niet al ruime aandacht hebben gekregen in de media).

Een Bommelglossy in vier uitvoeringen

Ter gelegenheid van het Toonderjaar verschijnt de glossy BOMMEL, een eenmalige uitgave met als hoofdredacteur Olivier B. Bommel zelf, dus alles vanuit het perspectief van een heer van stand.

Diverse toonaangevende tekenaars en schrijvers geven op originele wijze inhoud aan de Bommelglossy, zoals Jan Kruis, Dick Matena – die ook het omslag tekende, Thé Tjong-Khing, Midas Dekkers, Wil Raymakers, Gerben Valkema, Patty Klein, Jan van Haasteren, Jan Steeman, Jean-Marc van Tol, Andrea Kruis, Arend van Dam, Wim Hazeu en Peter van Straaten.

De Bommel glossy verschijnt bij de Groningse uitgeverij Personalia en telt 132 pagina’s in kleur. De magazine-uitgave verschijnt op 19 oktober 2012.

De glossy BOMMEL verschijnt in vier verschillende uitvoeringen:

– BOMMEL (magazine-uitgave) – € 6,95 > vanaf 19 okt. in de winkel

– BOMMEL (hardcover) – € 19,95 > vanaf 26 okt. 9 nov. te koop, o.a. bij bol.com

– BOMMEL (hardcover linnen, genummerde uitgave, oplage 1000 ex.) € 49,90 > alleen via uitgever

– BOMMEL (hardcover fluweel, genummerd en gesigneerd, oplage 100 ex.) € 149,90 > alleen via uitgever