the best presents for december…

 • De Grote Atlas van Ferraris |
  | Lannoo, oktober 2017 – kijk bij bol.com
  De eerste atlas van België opnieuw beschikbaar! Nooit eerder was een West-Europees land op zo’n gedetailleerde schaal en met zoveel finesse en precisie in kaart gebracht.
 • Het geheime leven van Henri Pick | David Foenkinos
  | Cossee, oktober 2017 – kijk bij bol.com
  een wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor geschreven, die bewijst dat een roman ook het leven van zijn lezers op zijn kop kan zetten

Kijk voor meer actuele uitgaven bij boekenoverboeken.com.

Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis digitaal in te zien bij DBNL

nieuwsJaarlijks brengt de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis uit, dat een gevarieerd overzicht geeft van nieuw onderzoek op het gebied van de Nederlandse boekgeschiedenis.

De jaarboeken zijn afwisselend ’vrije’ afleveringen met ingezonden bijdragen en themanummers die door de redactie worden geïnitieerd. Het 1e jaarboek verscheen in 1994 en het Jaarboek heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk tijdschrift voor de geschiedenis van het Nederlandse boek.

Op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) staan vanaf maart 2013 de jaargangen 1 t/m 15 van het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis online en is de tekst volledig toegankelijk en doorzoekbaar.

covers-jaarboek-nbv

Wie slim is vist hier – ‘een innige omhelzing van de onafhankelijke boekhandel’

Marc Didden
Wie slim is vist hier
Confituur, Boekhandelsgeschenk 2012

Confituur, december 2012

softcover, 32 pagina’s, 18 x 11,5 cm

van 12-15 dec. 2012 gratis bij aankoop van 10 euro aan boeken
(normale verkoopprijs € 3,95)


In november 2012 werd op de Antwerpse boekenbeurs de oprichting bekend gemaakt van de belangenvereniging CONFITUUR, een nieuw en kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. CONFITUUR is een verzamelplaats van alle soorten boekhandels, heel verschillende boekenzaken met heel verschillende accenten, ambities, middelen en mogelijkheden. Er zijn nu zo’n 35 boekhandels bij aangesloten.

12 · 12 · 12 = Dag van de onafhankelijke boekhandel
Het nieuwe verbond Confituur, bombardeerde 12 december tot ‘Dag van de onafhankelijke boekhandel’, een feestelijke dag om te ontdekken hoe ruim en gevarieerd het aanbod in de onafhankelijke boekhandel is.

GRATIS BOEKHANDELSGESCHENK – Op die bijzondere boekendag verschijnt ook de eerste uitgave van Confituur, het Boekhandelsgeschenk 2012: WIE SLIM IS VIST HIER, van Marc Didden.

We vroegen deze bekende filmmaker en columnist een goed verhaal. We hoopten dat we tussen de lijnen iets zouden terugvinden van zijn grote boekenliefde. We kregen een sterk verhaal waarvan elke lijn een liefdesverklaring is aan de onafhankelijke boekhandel.

Marc Didden botste overal ter wereld op bijzondere boekhandels en intrigerende boekhandelaren. Een van die exquise winkels was de New Yorkse boekenzaak GOTHAM BOOK MART. Aan de gevel van die winkel hing een uithangbord met de overtuigende woorden WISE MAN FISH HERE. Die regel inspireerde Marc Didden voor de titelkeuze WIE SLIM IS VIST HIER.

Het boekje telt 31 pagina’s en het formaat is 11,50 x 18 cm. Het omslagontwerp en de vormgeving is van Steven Theunis van Armée de Verre.

Wie op 12, 13, 14 of 15 december 2012 een boek koopt van min. € 10 in een van de aangesloten winkels, krijgt het boekhandelsgeschenk 2012 geheel gratis (de normale aankoopprijs is € 3,95).

Wie slim is vist hier is een innige omhelzing van de onafhankelijke boekhandel.

Boekpresentatie ‘Verzamelde gedichten’ van Jan Eijkelboom

Op 28 november 2012 presenteerde uitgeverij De Arbeiderspers in het Dordrechts Museum de Verzamelde gedichten van Jan Eijkelboom.

Terwijl de vele aanwezigen nog wat napraten bij de ‘borrel na afloop’, lagen in de museumwinkel de stapels boeken te wachten op de eerste kopers.

De enkeling die de museumtuin inliep om even te genieten van de mooie oude bomen in herfstkleur, kon op een muur een van de bekendere gedichten van Jan Eijkelboom lezen…

Tuin Dordrechts museum, uit: Wat blijft komt nooit terug, De Arbeiderspers, Amsterdam 1979

J. Eijkelboom, Kees van ‘t Hof (samenst.)
Verzamelde gedichten
Uitgeverij De Arbeiderspers, november 2012
gebonden met stofomslag, 560 pagina’s, 23 x 14 cm
ISBN 9789029586412, verkoopprijs € 45,00 | bestel

 

Congres: Dichtung & Wahrheit – feit en fictie in de biografie – 9 nov. 2012


TvB-congres Dichtung & Wahrheit: feit en fictie in de biografie

Op vrijdag 9 november organiseert het Tijdschrift voor Biografie in samenwerking met de werkgroep Biografie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een congres met als thema: Dichtung & Wahrheit: feit en fictie in de biografie.
Aan de hand van lezingen, een paneldiscussie en interviews met biografen wordt nieuw licht geworpen op de (on-)mogelijkheid van waarheidsvinding in de biografie. Want is dit idee van waarheidsvinding zelf misschien niet een fictie?

Sprekers (zie ook het programma):

Mineke Bosch – biograaf van Aletta Jacobs en Frederike van Uildriks
Ariette Dekker – biograaf van Cornelis Verolme en Anton Kröller
Jeroen Koch – biograaf van Abraham Kuyper en Koning Willem I
Dik van der Meulen – biograaf van Multatuli en Koning Willem III
Leonard Ornstein – biograaf van Pim Fortuyn
Hans Renders – biograaf van Jan Campert en Jan Hanlo
Eva Rovers – biograaf van Helene Kröller-Müller en Boudewijn Büch
Jan Willem Stutje – biograaf van Ernest Mandel en Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Locatie: Kanunnikenzaal, Faculty Club, Universiteit Utrecht, Achter de Dom 7, Utrecht
Tijd: 10:30 – 17:00
Kosten: € 15,- (regulier), € 10,- (studenten en abonnees Tijdschrift voor Biografie)


Tijdschrift voor Biografie wil een breed, academisch geschoold publiek laten delen in de ontwikkelingen op het gebied van de biografie in al haar facetten. Behalve aan academische artikelen biedt het tijdschrift ruimte aan essays, journalistieke en literaire bijdragen, interviews en recensies van recent verschenen Nederlandse en buitenlandse publicaties op dit terrein (waarbij in het bijzonder oog is voor studies die niet al ruime aandacht hebben gekregen in de media).

Een Bommelglossy in vier uitvoeringen

Ter gelegenheid van het Toonderjaar verschijnt de glossy BOMMEL, een eenmalige uitgave met als hoofdredacteur Olivier B. Bommel zelf, dus alles vanuit het perspectief van een heer van stand.

Diverse toonaangevende tekenaars en schrijvers geven op originele wijze inhoud aan de Bommelglossy, zoals Jan Kruis, Dick Matena – die ook het omslag tekende, Thé Tjong-Khing, Midas Dekkers, Wil Raymakers, Gerben Valkema, Patty Klein, Jan van Haasteren, Jan Steeman, Jean-Marc van Tol, Andrea Kruis, Arend van Dam, Wim Hazeu en Peter van Straaten.

De Bommel glossy verschijnt bij de Groningse uitgeverij Personalia en telt 132 pagina’s in kleur. De magazine-uitgave verschijnt op 19 oktober 2012.

De glossy BOMMEL verschijnt in vier verschillende uitvoeringen:

– BOMMEL (magazine-uitgave) – € 6,95 > vanaf 19 okt. in de winkel

– BOMMEL (hardcover) – € 19,95 > vanaf 26 okt. 9 nov. te koop, o.a. bij bol.com

– BOMMEL (hardcover linnen, genummerde uitgave, oplage 1000 ex.) € 49,90 > alleen via uitgever

– BOMMEL (hardcover fluweel, genummerd en gesigneerd, oplage 100 ex.) € 149,90 > alleen via uitgever

 

‘Hier is het allemaal begonnen’ – boekje voor liefhebbers van literair wandelen en Harry Mulisch

De gemeente Haarlem maakt werk van het eren van zijn enige ereburger, Harry Mulisch. Op 30 oktober is het twee jaar geleden dat de schrijver overleed en een van de activiteiten om hier aandacht aan te geven is het uitbrengen van een literaire wandelgids, het boekje: ‘Hier is het allemaal begonnen’.

Het boekje is geschreven door Wim Vogel, neerlandicus en kenner van de Haarlemse literatuur. Hij stelde een speciale tocht door de stad samen, die langs plekken gaat die Mulisch uitgebreid beschreef, of ook frequenteerde voordat hij op dertigjarige leeftijd in 1958 naar Amsterdam verhuisde.

De tocht voert langs het stadhuis, het oude Brinkmann-restaurant en voorheen kunstenaarssociëteit Teisterbant, het beeld van Coster, Grote of St. Bavokerk, en dwars door Haarlem-Zuid en de Hout.

Het boekje van Wim Vogel verschijnt in een verzamelaarsoplage van vijfhonderd exemplaren en het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de Haarlemse schrijver Lodewijk Wiener tijdens een feestelijke avond in het Haarlems stadhuis op dinsdag 30 oktober, twee jaar na Mulisch’ overlijden.

UPDATE – 1 nov. 2012

De titel van het boekje blijkt te zijn: ‘Hier is alles begonnen’.

Literaire avond over Mulisch op 30 oktober 2012
Stichting Literair Haarlem organiseert op 30 oktober een speciale avond rond Mulisch in de Gravenzaal van het stadhuis. Op deze avond presenteert De Bezige Bij  twee nieuwe boeken rond Mulisch namelijk ‘Logboek’, bijgehouden door Mulisch tijdens het schrijven van zijn boek  De ontdekking van de hemel’ en ’64 + 1′, door Jan Timman. Marita Matthijsen houdt een lezing. Daarnaast neemt L.H. Wiener het eerste exemplaar van de Mulisch’ wandelgids van Wim Vogel in ontvangst.

Van Wim Vogel verschenen eerder al twee literaire wandelgidsen:

1995 – Literaire wandelgids van Haarlem, Schuyt & Co, 224 blz., ƒ 39,50 (recensie NRC)

2009 – Het verrukkelijk gelegen Overveen en Bloemendaal. Literaire wandelingen. Met foto’s van Chris Hoefsmit, Haarlem 2009, € 22,50 (recensie NRC)

Boeken die in de maanden september / december 2012 verschijnen

Dit weekend wordt – inmiddels al een traditie – voor de zesde keer het boeken- en uitgeversfestijn Manuscripta gehouden, waarmee het nieuwe boekenseizoen met trompetgeschal van start gaat.

Hieronder een overzicht van de uitgaven op het gebied van Boeken over boeken (en hun schrijvers, uitgevers en vormgevers, verzamelwerken en specials) die in de komende vier maanden gaan verschijnen.

+++

Twee boeken die op 1 september gelanceerd worden tijdens Manuscripta, de opening van het nieuwe boekenseizoen:

 • Carlos Ruiz Zafon, De gevangene van de hemel , Signatuur, september 2012 – het derde deel van het vierluik over het Kerkhof der Vergeten Boeken [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Teigetje & Woelrat, Ons leven met Reve, Uitgeverij Balans, september 2012 – het dramatische liefdesverhaal van de schrijver Gerard
  Kornelis van het Reve met zijn partners Teigetje en Woelrat
  [verschenen / bestel] – [lees meer]

Het Toonderjaar wordt afgesloten in oktober met een grote tentoonstelling in het Letterkundig Museum. Twee boeken worden bij de opening (op 11 oktober) gepresenteerd.

Een derde Toonderuitgave die dit najaar verschijnt:

 • Pim Oosterheert (samenst.), Marten Toonder, Bommel citaten : citaten uit de Bommelsaga van Marten Toonder, Uitgeverij Ton Paauw, oktober 2012 – Pim Oosterheert, de samensteller van dit boek, heeft de beste citaten uit de Bommelsaga geselecteerd en gerangschikt naar onderwerpen en voorzien van een verwijzing naar de oorspronkelijke vindplaatsen – [verschenen / bestel] – [lees meer]

Naast de biografie van Marten Toonder is er nog een levensverhaal in aantocht van een tekenaar die een geliefd personage schiep…

 • Dorinde van Oort, Paulus de Boskabouter of Het dubbelleven van Jean Dulieu, Cossee, november 2012 – diverse malen uitgesteld, hopelijk gaat het nu gebeuren… [lees meer]

Nog meer levensbeschrijvingen:

 • Bart Slijper, In dit gevreesd gemis : Het leven van Willem Kloos, Bert Bakker, september 2012 – over een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘Beweging van Tachtig’  – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Koen Hilberdink, Boekenmanie : De geboorte van Johan Polak als uitgever, Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, oktober 2012 – ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de uitgeverij en een opwarmer voor de grote biografie die in 2014 zal verschijnen – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • J.C. Kannemeyer, J.M. Coetzee. Een schrijversleven, Cossee, november 2012 – de eerste biografie van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en de wereldprimeur voor Nederland
  – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Wim Hartog (samenst.), De onbekende Paustovski, Atlas, december 2012 – een kijkje achter de schermen van een fascinerend schrijversleven

Op het gebied van de poëzie vallen twee uitgaven op:

 • Adriaan Bontebal, Tot hier en niet verder, Uitgeverij LetterRijn, september 2012  – de laatste bundel gedichten van de dit jaar overleden Haagse dichter – [verschenen / meer]
 • Jan Eijkelboom, Verzamelde gedichten, Arbeiderspers, november 2012 – een kleine 600 pagina’s met het werk van deze Dordtse dichter – [verschenen / bestel] – [lees meer]

Ook bij Van Oorschot een verzameld werk…

 • Jan Hanlo, Een erwt zo groot als een voetbal is geen erwt : Verzameld proza, Van Oorschot, oktober 2012 – ter gelegenheid van Hanlo’s 100ste geboortedag verschijnt zijn Verzameld proza in één deel dundruk, aangevuld met niet eerder gebundelde teksten – [verschenen / bestel] – [meer]

In de lopende series verzamelwerken zijn de volgende nieuwe delen op komst:

 • W.F. Hermans, Volledige werken W.F Hermans, deel 15 (beschouwend werk), Bezige Bij, september 2012 –
  [verschenen/bestel] – [lees meer]
 •  Louis Paul Boon, Het Geuzenboek : Verzameld werk, deel 20, Arbeiderspers, december 2012 verwacht febr. 2013

Een ander soort verzameling…

 • Michaël Zeeman, Zo las hij, zo leefde hij : Verzamelde necrologieën, Bezige Bij, oktober 2012 – Maarten Asscher bracht ruim dertig literaire en intellectuele sterfgevallen bijeen die Zeeman de afgelopen twintig jaar beschreef voor de Volkskrant – [verschenen / bestel] – [lees meer]

Levendiger zal het toegaan in de volgende bundel…

 • Arnon Grunberg, Pornografie in de Nederlandse literatuur, Nijgh & Van Ditmar, november 2012 (beschikbaar op 28/9) – hedendaagse letterkundigen en schrijvers buigen zich over de pornografische traditie in Nederland en Vlaanderen – [verschenen / bestel] – [lees meer]

Tot slot een viertal uiteenlopende non-fictie uitgaven…

 • Atlas De Wit, Lannoo, oktober 2012 – een uitgave van het ‘Theatrum ichnographicum omnium urbium’ van Frederick de Wit, een stedenatlas uit de Gouden Eeuw, dat de Koninklijke Bibliotheek in oktober wist te verwerven. Het boek toont ruim honderd ingekleurde kaarten van Nederlandse steden, is 53 cm hoog en weegt maar liefst 7 kg. – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Jos van Heel, Een wereld van verzamelaars en geleerden : Gerard en Johan Meerman, Willem van Westreenen en Pieter van Damme en hun archieven, Uitgeverij Verloren, november 2012 – over de familie-archieven van de grondleggers van het Haagse Museum Meermanno – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Theo Gielen, El Pintor : Artistieke Prentenboeken Als Commercieel Massagoed, 1941-1943, Vantilt, november 2012 – een nieuw deel in de serie ‘geschiedenis van de boekillustratie’ – [wordt nu verwacht in mei 2013]
 • Peter van Dam, Koninklijke C.J. Van Houten & Zn 1815-1971, [Z]OO producties, november 2012 – over de geschiedenis van deze bekende chocoladefabriek uit Weesp, met veel aandacht voor de vaak fraaie vormgeving van verpakking en reclame – [verschenen / bestel] – [lees meer]

update / aanvullingen september

 • Julian Barnes, Uit het raam, Atlas, september 2012 – kwam eind augustus uit maar snel uitverkocht, – essays over lezen en schrijvers, over de invloed die een roman kan hebbenis in herdruk [bestel]
 • Klaas Driebergen, Bommel en Bijbel : Bijbel en christendom in de Bommelverhalen van Marten Toonder, Uitgeverij Aspekt, september 2012 – Neerlandicus en Bommelkenner Klaas Driebergen gaat uitgebreid in op de verhalen van Marten Toonder waarin de Bijbel en het christendom een belangrijke rol spelen – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Bart van Dulmen, Geen dag zonder boek : een beeld van de Bengel, Dordt-pers, september 2012 – over 40 jaar boekhandel De Bengel aan de Voorstraat te Dordrecht – [verschenen] – [lees meer]
 • Frank de Glas, De regiekamer van de literatuur : een eeuw Meulenhoff, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, september 2012 – van cultureel A-merk tot onderdeel van de entertainmentindustrie  [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • David Jury, Graphic Design Before Graphic Designers : The Printer as Designer and Craftsman: 1700-1914, Thames & Hudson, Londen, september 2012 – met mooie collectie voorbeelden van drukwerk uit de 18e en 19e eeuw – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Ester Naomi Perquin en Menno Hartman (samenst.), Poëziekalender 2013 (scheurkalender), Uitgeverij G.A. van Oorschot, september 2012 – een heel jaar lang iedere dag een nieuw gedicht – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Frank van der Ploeg, Catalogus Papier Biënnale 2012, Museum Rijswijk, september 2012 – rijk geïllustreerde catalogus (Ned/Eng) met de werken van de aan de Papier Biënnale Rijswijk deelnemende kunstenaar – [verschenen] [meer]
 • Sven de Potter, Literair kookboek, Uitgeverij THOTH, september 2012 – smakelijke recepten uit de wereldliteratuur én de passages uit de boeken waarin de gerechten voor komen – [verschenen / bestel]
 • Marjan Schuddeboom, Bekend en Onbekend – Deel IV, Free Musketeers, september 2012 – ook in dit vierde deel weer een aantal biografieën van bekende en minder bekende auteurs van jeugdboeken – [verschenen / bestel]
 • Eiso Toonder, Portret van Phiny Dick, Illustratrice en schrijfster naast Marten Toonder, WBOOKS, september 2012 – uitgave ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Phiny Dick, de muze van Marten Toonder, en auteur van vele kinderboeken – [verschenen / bestel] – [meer]

update / aanvullingen oktober

 • De Best Verzorgde Boeken 2011 / The Best Dutch Book Designs 2011, CPNB, oktober 2012 – catalogus waarin de 30 Best Verzorgde Boeken van 2011 worden gepresenteerd – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Christiane Berkvens-Stevelinck, Magna Commoditas – Leiden University’s ‘Great Asset’ : 425 Years Library Collections and Services, Leiden University Press, oktober 2012 – rijk geïllustreerde geschiedenis van de oudste universiteitsbibliotheek van Nederland – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Graa Boomsma, De Multatuli’s van Amerika : democratisch denken in The Great American Novel, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, oktober 2012 – maatschappijkritiek bij de grote Amerikaanse schrijvers – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Robert Crumb, Dian Hanson (ed.), Robert Crumb – Sketchbooks 1982-2011, Uitgeverij Taschen, oktober 2012 – Collectible – 6 delen in cassette – oplage 1000 ex. – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Ed van Eeden (samenst.), Alles oké ? Nee : Herman Brusselmans – 30 jaar schrijverschap, Uitgeverij Prometheus, oktober 2012 – genoeg redenen voor een feestboek: hij werd 55 jaar, is 30 jaar schrijver en produceerde 60 boeken – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Harry Mulisch, Logboek 1991-1992, Uitgeverij De Bezige Bij, oktober 2012 – dagboek van de jaren waarin Mulisch De ontdekking van de hemel schreef en voor het eerst vader werd van een zoon – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Peter Steinz, lezen &cetera : scheurkalender van de wereldliteratuur, Uitgeverij Van Gennep, oktober 2012 – luchtig en leerzaam overzicht van de wereldliteratuur, aan de hand van 365 vragen en antwoorden, tips en anekdotes, mini-essays en verrassende dwarsverbanden –  [verschenen / bestel]
 • Jan Timman, 64 + 1 : de ontdekking van de hemel in 65 velden, Uitgeverij De Bezige Bij, oktober 2012 – originele en verrassende introductie tot de wereld van Mulisch’ boek – [verschenen / bestel]
 • Wim Vogel, Hier is alles begonnen, Gemeente Haarlem, oktober 2012 – wandeling door Haarlem langs plekken die Mulisch uitgebreid beschreef, of ook frequenteerde voordat hij op dertigjarige leeftijd in 1958 naar Amsterdam verhuisde – [verschenen] – [lees meer]

update / aanvullingen november

 • Gielijn Escher, Paul Mertz, Paul van Yperen, Frans Mettes affichevirtuoos, Uitgeverij de Buitenkant, november 2012 – over een van de grootste affichisten uit het pre-computertijdperk  – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Chr. J. van Geel, Ik ben een onderling onverzoenlijk ratjetoe, Uitgeverij G.A. van Oorschot, november 2012 – fijnzinnig geformuleerde brieven met boeiende reflecties over het leven, het dichterschap en de verhouding tussen de poëzie en beeldende kunst  – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Pien van der Hoeven, Het succes van een kwaliteitskrant : de ontstaansgeschiedenis van NRC Handelsblad, Uitgeverij Prometheus, november 2012 – de curieuze ontstaansgeschiedenis van NRC Handelsblad – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Wim Huijser, Laurens van Krevelen (inl.), Kastjes kijken : beeldend werk van C. Buddingh’, Buddingh’ Genootschap i.s.m. het Dordrechts Museum, november 2012 – over de kunstzinnige kijkkastjes van de populaire dichter Kees Buddingh’
  – [verschenen] – [lees meer]
 • Gerrit Komrij, Onno Blom (nawoord), Halfgod Verzamelaar, Uitgeverij De Bezige Bij, november 2012 – een keuze uit de vele stukken die Komrij schreef over zijn grote liefde het verzamelen van boeken –  [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Milan Kundera, Over de romankunst, Ambo Anthos, november 2012  – de vier essays van Kundera uitgebracht in één band  – (verwacht 15/11) [reserveer bij bol.com]
 • Thomas Mann, De Toverberg, Uitgeverij De Arbeiderspers, november 2012 – geheel nieuwe vertaling door Hans Driessen, winnaar van de vertaalprijs 2010 van het Nederlands Letterenfonds – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Ronald E. Rice, My Bookstore : Writers Celebrate Their Favorite Places to Browse, Read, and Shop, Black Dog & Leventhal Publishers, november 2012 – 84 known authors pay tribute to the brick-and-mortar stores they love and often call their second home – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • J. Slauerhoff, Samengesteld door Arie Pos en Menno Voskuil, met een essay van Niels Bokhove, Het heele leven is toch verloren : gedichten, brieven, essays, Het Literatuurhuis, november 2012 – uitgave ter gelegenheid van het festival Literaire Meesters met verspreide en niet eerder gepubliceerde teksten van Slauerhoff  – [verschenen / bestel] – [lees meer]

update / aanvullingen december

 • Elly de Waard, Frederique Masselink-Van Rijn (foto’s), Vogelwater : domein van dichters, Uitgeverij De Harmonie, december 2012 – gedichten, verhalen en anekdotes over een bijzonder woonhuis, een toevluchtsoord en pleisterplaats voor Elly de Waard en andere dichters
  – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Marc Didden, Wie slim is vist hier – Boekhandelsgeschenk 2012, Confituur, december 2012 – het eerste Boekhandelsgeschenk van Confituur, de verenigde Vlaamse onafhankelijke boekhandels – gratis van 12-15 dec. bij aankoop boeken in aangesl. winkels – [lees meer]
 • Vladimir Majakovski, El Lissitzky (illustr.), Voor de stem, Uitgeverij Huis Clos, december 2012 – poëzie en typografie uit 1923 – facsimile van het Russische origineel, samen met de Nederlandse vertaling in een cassette – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Arnoud Vrolijk, Jan Schmidt, Karin Scheper, Turcksche boucken : de oosterse verzameling van Levinus Warner, diplomaat in 17e eeuws Istanbul, Lecturis Publishing, december 2012 – voor iedereen met interesse in Turkije, de Oriënt, oude handschriften en de geschiedenis van onze Gouden Eeuw – [verschenen / bestel] – [lees meer]

interessante herdrukken…

 • Robin Lutz (samenst.), Marten Toonder, een heer vertelt (met dvd), Uitgeverij Synthese, oktober 2012 – bundeling van 25 gesprekken met Marten Toonder uit de periode 1993 – 2005, nu met bijgesloten DVD – [verschenen / bestel] – [lees meer]
 • Maaike Meijer, M. Vasalis. Een biografie, Uitgeverij G.A. van Oorschot, november 2012 – de veelgeprezen biografie van Vasalis nu in een midprice editie – [verschenen / bestel] – [lees meer]

Aanvullingen op deze lijst kunt u sturen naar: info at boeken-over-boeken.nl

Derde deel van biografie over schrijver Gerard Reve komt dit najaar uit

Uitgeverij Van Oorschot heeft besloten het derde deel van de omstreden biografie over schrijver Gerard Reve (1923-2006) toch in het najaar uit te brengen.

De uitgever wil niet de uitkomst afwachten van een bodemprocedure die Reves levenspartner Joop Schafthuizen heeft aangekondigd.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in juni dat de biografie mag verschijnen, waarop Schafthuizen besloot de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen.

”Gezien de grote zorgvuldigheid waarmee de uitspraak van het hof tot stand is gekomen, zien auteur en uitgever een nieuw rechterlijk oordeel met vertrouwen tegemoet”, aldus Van Oorschot in een persbericht.

‘Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven 3 – De late jaren 1975-2006’ zal eind oktober of begin november verschijnen.

zie ook :

Nop Maas, Gerard Reve : Kroniek van een schuldig leven 1 : De vroege jaren 1923-1962, Van Oorschot, 2009
Nop Maas, Gerard Reve : Kroniek van een schuldig leven 2 : De rampjaren 1962-1975, Van Oorschot, 2010

Veelbelovende start van (online) boekenveiling van Catawiki

Catawiki – het grootste digitale verzamelaarsplatform ter wereld – is op 4 mei 2012 gestart met een boekenveiling op internet. Zowel particulieren als boekhandelaren kunnen boeken inbrengen, maar ook kaarten, prenten, brieven en dergelijke zijn welkom.

Catawiki was eerder al begonnen met wekelijkse stripveilingen, die een groot succes werden, mede doordat goed op de kwaliteit van het aanbod wordt gelet.

Nu is daar een wekelijkse veiling van boeken en prenten aan toegevoegd.

Het veilingsysteem is goed opgezet en kopers lopen geen risico. De betalingen lopen via Catawiki.

De eerste veiling
Bij de eerste 60 kavels zit onder meer een reeks zeldzame detectiveboekjes die W.F. Hermans in 1945 uit financiële noodzaak schreef onder het pseudoniem ‘Fjodor Klondyke’ (stand met nog ruim 1 dag te gaan zo’n € 350,- per stuk). Er komen originele inkttekeningen van Anton Pieck onder de digitale hamer (stand € 250,- en € 300,-), maar ook bijvoorbeeld acht delen van Bob Evers (stand €130,-). Drie delen uit 1722 met de gedichten van Poot, ‘met kunstige printen versiert’, staan op uw bod te wachten op een stand van € 65,-. De meeste kavels hadden een startprijs van 1 euro.

Catawiki
 – De site is in november 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn anderhalf miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 70 rubrieken. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Er worden al 3 miljoen verzamelobjecten aangeboden.