Frank-Ivo van Damme – Houtblokverhalen

Francis Dirix
Frank-Ivo van Damme
Houtblokverhalen

private press | ‘D black box’, januari 2012

gebonden, 128 pagina’s, 18 x 17 cm

Het boek wordt gedrukt in een oplage van 300 genummerde exemplaren.
De intekenprijs tot 1 maart 2012 is 25 Euro daarna 30 Euro, plus verzendkosten.
Te bestellen bij: francis.dirix@telenet.be

Frank-Ivo van Damme (1932) is een Vlaams kunstenaar en meester in de grafische technieken. Hij geniet grote bekendheid vanwege zijn exlibrissen, waarvan hij er meer dan 700 maakte.

In dit boek van Francis Dirix worden 50 houtgravures van Frank-Ivo van Damme gepresenteerd die zijn gedrukt van de originele houtblokken. De opdrachtgevers van de exlibrissen voorzien de afbeeldingen van achtergrondinformatie.

Francis Dirix is een meesterdrukker die werkt in een studio achter zijn woning te Hasselt. Zijn private press draagt de naam ‘D black box’.
Op de site van grafisch kunstenaar Peter Lazarov is een fotoserie van Dirix in zijn werkplaats te zien.

‘Het Nederlands Steendrukmuseum’ – een zeer fraai jubileumboek

A.J. Vervoorn, Peter-Louis Vrijdag
Het Nederlands Steendrukmuseum

[Z]OO producties, Eindhoven, oktober 2011

gebonden, 160 pagina’s, 32 x 24 cm
ISBN 9789074009836, verkoopprijs € 29,50

te koop bij bol.com

Op 21 oktober 2011 werd het 10-jarig bestaan gevierd van het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard.
Een museum waarvan Professor Michael Twyman in maart 2011 in het gastenboek schreef:

A superb museum! I have seen many printing museums around the world but this is the finest display of lithography I have ever seen anywhere. Congratulations!

Ter gelegenheid van het jubileum vond de presentatie plaats van het boek ‘Het Nederlands Steendrukmuseum’. Een fraai geïllustreerd ‘koffietafelboek’ op groot formaat.

Het is een tijdloos eerbetoon aan de steendruk en lithografie. Naast een boeiende beschrijving over de museumoprichting en de eerste tien jaar, wordt stilgestaan bij de uitvinding en de mondiale verovering van deze vlakdruktechniek, de opkomst in Nederland, de lithografie in het dagelijks leven en zelfs bij de rol van de lithografie bij de fabricage van de microchip. Interessant zijn ook de columns van 20 internationale professionals uit meer dan zeven landen die over hun relatie met de lithografie vertellen.

Hieronder enkele spreads uit het boek, dat werd vormgegeven door vanRixtelvanderPut ontwerpers.

In opdracht van het museum werd een film gemaakt waarin de techniek van het drukken van de steen wordt verduidelijkt middels de productie van een litho in negen kleuren (upload van Steve Huisman).

Bibliografie van de Eikeldoorpers van Doortje de Vries

Doortje de Vries (samenst.)
de verrassing van de binnenkant
Eikeldoor’s bibliofiel oeuvre 1969-2010

Eikeldoorpers (private press), Apeldoorn, april 2011

ingenaaid, softcover met flappen, illustraties, 96 pagina’s
ISBN 9789074026413, verkoopprijs € 20,00


Op 17 april 2011 verscheen ‘de verrassing van de binnenkant, Eikeldoor’s bibliofiel oeuvre 1969-2010’. Het boek geeft in chronologische volgorde per jaar een beschrijving van alle boekuitgaven die Doortje de Vries heeft gemaakt onder het private press label ‘Eikeldoorpers’.

De uitgaven van de Eikeldoorpers zijn verkrijgbaar via Minotaurus Boekwinkel (Sint Antoniesbreestraat, Amsterdam) en rechtstreeks bij de Eikeldoorpers.

Doortje de Vries is grafisch beeldend kunstenaar en boekdrukker. Naast boekuitgaven maakt zij vrij werk, unica en poeziëprenten.

Tentoonstelling – Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek worden bibliofiele uitgaven en prenten van Doortje de Vries geëxposeerd in museum CODA te Apeldoorn  van 17 april tot 25 september 2011.

Honderd jaar private press in Nederland beschreven in ‘Het ideale boek’

Paul van Capelleveen en Clemens de Wolf (red.)
Het ideale boek
Honderd jaar private press in Nederland 1910-2010

Uitgeverij Vantilt, november 2010

gebonden, rijk geïllustreerd in kleur, ca. 240 pagina’s, 31,5 x 24,5 cm
ISBN 9789460040603, verkoopprijs € ca. 34,95

te koop bij bol.com

Het verschijnsel van de private press deed zijn intrede in Nederland in 1910 met de oprichting van de bibliofiele uitgeverij De Zilverdistel. Naar voorbeeld van The Kelmscott Press en andere Engelse private presses vormde Jean-François van Royen haar later om tot een ‘eigen-pers’. De Zilverdistel is het beginpunt van een relatief klein, maar uitermate dynamisch, creatief en invloedrijk onderdeel van de Nederlandse boekcultuur.

In Het ideale boek passeert honderd jaar private press de revue. Bibliofiele series als Palladium bepaalden in het interbellum mede de boekvormgeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden circa duizend clandestiene uitgaven vervaardigd door zo’n negentig drukkers en uitgevers.

In de tweede helft van de vorige eeuw kwam het genre private press tot grote bloei, onder meer door de veranderingen in de grafische industrie. Leraren, kunstenaars, grafici en vele anderen begonnen uit liefhebberij met een eigen drukpers. Prachtige boeken met interessante teksten en fraaie illustraties op bijzonder papier waren het resultaat. Sinds 1975 zijn deze liefhebbers verenigd in de Stichting Drukwerk in de Marge, waarbij nu zo’n 175 actieve drukkers zijn aangesloten. De laatste jaren krijgt het lood meer en meer concurrentie van de computer en de kleurenprinter.

Behalve de recente geschiedenis van de private press komen in Het ideale boek ook de voorlopers tot in de zestiende eeuw aan bod. Daarnaast wordt de relatie met de Nederlandse literatuur beschreven en natuurlijk blijft ook de verzamelaar van de aantrekkelijke bibliofiele uitgaven niet buiten beeld.

(tekst uitgever)

Met bijdragen van Paul van Capelleveen, Marieke van Delft, Sjoerd van Faassen, Lisa Kuitert, Ellen van Oers, Reinder Storm, Kees Thomassen en Clemens de Wolf.

Tentoonstelling – Dit boek verschijnt bij de tentoonstelling ‘Het ideale boek. Honderd jaar private press in Nederland 1910-2010’ in Museum Meermanno in Den Haag van 19 november 2010 tot en met 20 februari 2011.

Over dit boek werd geschreven door…

‘Complot rond een vierkant’ – de goodwilluitgaven van Drukkerij Rosbeek 1969-2006

Frederike Huygen, Ben van Melick
Complot rond een vierkant
De goodwilluitgaven van Drukkerij Rosbeek 1969-2006

De Limburgse Drukkerij Rosbeek kan gerekend worden tot de bekendste drukkerijen in Nederland. Door de hoge kwaliteit van het drukwerk, had de drukkerij naast een aantal grote bedrijven vooral opdrachtgevers in de culturele hoek als Kröller Müller Museum en de Jan van Eyck Academie. Voor haar hoogwaardig drukwerk werd de drukkerij honderddrieënzestig keer met een prijs bekroond. Helaas viel in oktober 2008 het doek voor dit bedrijf en werd het faillissement uitgesproken.

Vanaf 1969 gaf het bedrijf jaarlijks niet-commerciële boeken uit, goodwillpublicaties genaamd. De meeste publicaties zijn gewijd aan de visueel waarneembare kunsten, maar ook literatuur, poëzie en zelfs muziek worden niet vergeten. De uitgaven waren befaamd vanwege de hoge drukkwaliteit, opvallende inhoud en bijzondere vormgeving.

Uitgeverij Huis Clos geeft met het boek ‘Complot rond een vierkant’ een overzicht van de 56 delen, stuk voor stuk collectors items, die in de periode 1969-2006 zijn verschenen. Het boek geeft een visueel beeld van de goodwillreeks en een inkijk in de achterliggende ideeën van de vormgevers.

 

Kunsthistorica Frederike Huygen schreef de inleiding. Zij beschrijft de serie, plaatst deze in de geografische en historische context en komt zo tot een afgewogen oordeel over de aard, kwaliteit en het belang van de goodwillreeks.

Uitgeverij Huis Clos, april 2010 / gebonden, ill. – 132 pag. – afm. 20 x 20 cm / ISBN 978-90-79020-07-2 / Verkoopprijs 20 Euro

– Het boek werd gepresenteerd bij de opening van een expositie op 25 maart 2010. De expositie, met alle 56 goodwillpublicaties, toont welke betekenis een landelijk opererende drukkerij had voor de ontwikkeling van het culturele leven in Limburg en hoe verankerd het bedrijf was in de Limburgse cultuur. De expositie is tot en met 21 mei 2010 te zien in het Gouvernement te Maastricht.

Artikelen over de goodwilluitgaven, het boek, de tentoonstelling en drukkerij Rosbeek (pdf)
(Verschenen als bijlage bij het cultureel maandblad Zuiderlucht, april 2010)

Geschiedenis van een Deventer drukkerij

Enthoven-Salland-2009Leo Enthoven
Met het hart gedrukt
Groei, bloei en teloorgang van Drukkerij Salland

Meer dan duizend grafici en andere personeelsleden hebben bijgedragen aan de geschiedenis van Drukkerij Salland NV, de in 1929 door Kluwer gestichte drukkerij.

Leo Enthoven, voormalig hoofdredacteur van het Deventer Dagblad, heeft zich in de historie verdiept en schreef er ‘Met het hart gedrukt’ over. De geschiedenis van de drukkerij is beschreven in ruim 20 hoofdstukken vol leuke interviews, smakelijke anekdotes en uniek fotomateriaal.

Uitgeverij Aeneas, Boxtel, nov. 2009 / Genaaid gebonden – 184 pag. in full color / ISBN 9789075365979 / Verkoopprijs 24,50 Euro

De boekpresentatie vond plaats op vrijdag 6 november 2009, tijdens een reünie van oud-medewerkers van de drukkerij.

Het boek is te bestellen via de website van de uitgeverij.

Op de speciale reüniewebsite staat een korte geschiedenis van de drukkerij.