‘Het Nederlandse Fotoboek’ – over de belangrijkste Nederlandse fotoboeken van na 1945

Rik Suermondt en Frits Gierstberg (samenstelling en redactie)
Het Nederlandse Fotoboek
1945 – nu

NAi Uitgevers, Rotterdam, maart 2012

gebonden, 240 pagina’s, 28 x 24 cm
ISBN 9789056628451, verkoopprijs € 49,50

te koop bij o.a.: bol.com | Cosmox | Book Depository

Samenstellers Rik Suermondt en Frits Gierstberg kozen ruim 120 van de belangrijkste Nederlandse fotoboeken en plaatsten deze in de context van fotografische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Het naoorlogse Nederlandse fotoboek is uniek vanwege een lange traditie waarin grafisch vormgevers en fotografen nauw samenwerken. Het wordt internationaal hoog gewaardeerd en veel fotoboeken zijn opgenomen in verzamelingen van musea en privéverzamelaars. Dit boek toont de enorme rijkdom en allure van het Nederlandse fotoboek en maakt het voor een breed publiek toegankelijk.

Zes hoofdstukken behandelen bedrijfsfotoboeken, fotoboeken over jeugdcultuur, landschapsboeken, stedenboeken, reisboeken en autonome fotoboeken. Per thema worden de twintig opmerkelijkste fotoboeken beschreven en geïllustreerd met afbeeldingen van de covers en delen van het binnenwerk.

De vormgeving van het boek werd verzorgd door: Studio Joost Grootens

Hieronder twee dubbele pagina’s van het binnenwerk (bron: uitgever).


Tentoonstelling en boekpresentatie – Op 10 maart 2012 is in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam de tentoonstelling ‘Feest van het Fotoboek – Het Nederlandse fotoboek sinds 1945’ geopend met de presentatie van ‘Het Nederlandse fotoboek’ en de bekendmaking van de titels van de opgenomen/geselecteerde fotoboeken. Met deze tentoonstelling – te zien tot 20 mei 2012 – toont het Nederlands Fotomuseum voor het eerst de jonge geschiedenis van het Nederlandse fotoboek.

 

Fotoboek: Knip dan, toe dan! Karel van het Reve in beeld

Jozien Driessen-Van het Reve, Hella Rottenberg
Knip dan, toe dan!
Karel van het Reve in beeld

Uitgeverij G.A. van Oorschot, december 2011

Paperback, 160 pagina’s, 24,5 x 17 cm
ISBN 9789028241800, verkoopprijs € 25,00

te koop bij bol.com

De verschijning van het zevende en laatste deel van het Verzameld werk (zie elders) van Karel van het Reve (1921-1999) wordt begeleid door een boek met unieke foto’s uit het leven van de auteur. De samenstelsters, Jozien Driessen-van het Reve en Hella Rottenberg zochten bij de foto’s citaten uit Van het Reves eigen werk.

Van Karel van het Reve zijn vooral portretfoto’s bekend. Zittend achter zijn bureau, ernstig kijkend in de camera, poserend voor krant of tijdschrift. Maar van het kind, de broer, de zoon, de pionier, de echtgenoot, de vader, de correspondent, de kameraad, de kampeerder Van het Reve, daarvan zijn nauwelijks beelden gepubliceerd.

Uit familiealbums, openbare en particuliere collecties kwamen verrassende foto’s tevoorschijn. Foto’s die veel meer kanten en periodes van de schrijver documenteren: de vroege jeugd in Betondorp, het meedoen met Circus Elleboog, de fietstocht naar Parijs met zijn eerste vriendinnetje, de reizen naar Rusland, zijn vriendschappen en televisieoptredens.

De lezer van het werk van Karel van het Reve zal veel scènes herkennen. Menige foto wordt toegelicht door middel van citaten uit het Verzameld werk. (uitgever)

Karel van het Reve (Amsterdam,19 mei 1921 – aldaar, 4 maart 1999) was een Nederlands letterkundige, vertaler, essayist, schrijver en columnist. Van het Reve schreef ook onder het pseudoniem Henk Broekhuis. Van 1957 tot 1983 was hij hoogleraar Slavische letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Karel van het Reve wordt door velen beschouwd als de beste Nederlandstalige schrijver van de twintigste eeuw.

Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk – nieuw boek van Stefan Bollmann

Stefan Bollmann
Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk

Amsterdam University Press (AUP), september 2011

hardcover, 144 pagina’s, 29 x 22 cm
ISBN 9789089643759, verkoopprijs € 24,95

bestel bij: bol.com | Selexyz | Bruna | Cosmox |

Lezen betovert. Lezen maakt je wijs en verruimt je blik. Voorgelezen worden is heerlijk. Wie leest ontdekt!

Stefan Bollmann gaat in Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk op zoek naar het verhaal achter lezende vrouwen in de fotografie en de schilderkunst en ontdekt dat zij in voorbije eeuwen vaak als een bedreiging werden gezien. Met elk boek dat ze lazen, werden de vrouwen slimmer en dus gevaarlijker. Ze begonnen immers vragen te stellen over de beperkingen van hun eigen wereld. In de portretten (15e eeuw-heden) die in dit boek zijn samengebracht, ontmoeten we levenskunstenaars, lanterfanters, verleidsters, voorlezers en vele andere gevaarlijk slimme vrouwen. De portretten zijn van de hand van onder anderen Edgar Degas, Edward Hopper, Gwen John, Henri Cartier-Bresson, Tamara de Lempicka, Felix Vallotton en Diego Velá¡zquez. (uitgever)

De twee spreads hieronder (klik voor grotere afb.) zijn uit de Duitse versie Frauen, die lesen, sind gefährlich und klug, die in sept 2010 verscheen bij Elisabeth Sandmann Verlag.

Stefan Bollmann (Düsseldorf, 1958) studeerde germanistiek, theaterwetenschappen, geschiedenis en filosofie. Hij werkt als redacteur en auteur.

Recensie

Zijn boek Frauen, die lesen, sind gefährlich. Lesende Frauen in Malerei und Fotografie, in 2005 verschenen bij Elisabeth Sandmann Verlag, werd een bestseller nadat Elke Heidenreich het besprak in het Duitse tv-programma Lesen!. Het (koffietafel)boek  is inmiddels in 16 talen verschenen.

In Nederland verscheen Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk in 2006 bij de Amsterdam University Press, in 2007 gevolgd door Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk (zie elders bij BoB).

– Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk, Amsterdam University Press (AUP), 2006 (nog te koop – bol.com)

– Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk, Amsterdam University Press (AUP), 2007 (uitverkocht)

recensies

Ik besta in wat ik schrijf – Hella S. Haasse in beeld

Patricia de Groot (samenst.)
Ik besta in wat ik schrijf
Hella S. Haasse in beeld

Uitgeverij Querido, 2008

gebonden, 136 pagina’s, 26 x 22 cm
ISBN 9789021435008, verkoopprijs € 19,95 > € 7,99

te koop bij bol.com

Ik besta in wat ik schrijf is een uniek album dat het leven en het werk van Hella S. Haasse in beeld brengt.
In haar autobiografische boeken laat Hella S. Haasse veel van zichzelf zien niet omdat ze iedereen een blik in haar prive-leven gunt, maar omdat ze wil tonen welke kernelementen in haar verbeelding, en dus in haar werk, altijd weer een rol spelen. Om die reden is ook Ik besta in wat ik schrijf gemaakt. Het volgt de schrijfster in beeld en in tekstcitaten vanaf haar vroegste jeugd in Nederlands-Indië tot aan de viering van haar negentigste verjaardag in 2008. We zien foto s van haar familie en gezin, van haar optreden als schrijfster bij lezingen en bij de prijzen die ze in ontvangst nam, maar ook: afbeeldingen van manuscripten, historische bronnen en omslagen van eerste drukken.
Patricia de Groot, redacteur van Hella S. Haasse, selecteerde de foto s en citaten, en schreef er begeleidende teksten bij.


Op 29 September 2011 is in haar woonplaats Amsterdam schrijfster Hella S. Haasse na een kort ziekbed overleden. Zij werd drieënnegentig jaar.

‘Body Type’ – het legendarische blote meisjes alfabet van Anthon Beeke opnieuw uitgebracht

Anthon Beeke
Body Type

Drukkerij Spinhex & Industrie, september 2011

luxe cassette, 31 x 31 x 6 cm
ISBN 9789081785907, verkoopprijs € 125,00

Body Type is de heruitgave van het legendarische blote meisjes alfabet van Anthon Beeke uit 1969. Het is nu voor het eerst in kleur te zien en aangevuld met cijfers: Naked Numbers.

Anthon Beeke In 1969 maakte Anthon Beeke het blote meisjes alfabet. Al direct bij verschijning was het legendarisch. Zoiets was nooit eerder gedaan: het alfabet uitgedrukt in foto’s van een speelse choreografie met dartele meisjeslichamen. Anthon Beeke ontwierp het alfabet als antwoord op een nu even geroemd ontwerp, het New Alphabet van Wim Crouwel uit 1967.

Het is nu weer opnieuw uitgebracht en voor het eerst in kleur, de eerste uitgave was in zwart-wit. De cijfers waren in 1969 achterwege gebleven. Het oude legendarische alfabet is nu uitgebreid met cijfers: weer met ranke meisjeslijven zoals toen én met de stevige lichamen van zwarte jongens, als een uitdrukking van de tijd waarin we nu leven.

Body Type bestaat uit een luxe cassette van 31 x 31 x 6 cm en bevat drie onderdelen: de letters van toen en de cijfers van nu op afzonderlijke bladen gedrukt, een cahier met het verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van het alfabet en een blok met de letters op kleinere kaarten, waarmee je letterslingers kunt maken om zo dit alfabet tot leven te brengen in woorden en teksten. Met een voorwoord van Wim Crouwel en een inleiding van Willem Ellenbroek. De vormgeving is van René Knip.

De eerste 100 exemplaren zijn genummerd en gesigneerd door Anthon Beeke en worden voor dezelfde prijs aangeboden.

>> Body Type is te bestellen bij Athenaeum Boekhandel | Nijhoff & Lee Boekhandel

Body Type is vrijdag 2 september 2011 gepresenteerd in de aula van de Universiteit van Amsterdam waarbij het eerste exemplaar werd aangeboden aan Wim Crouwel.

http://www.youtube.com/watch?v=FoSNFuVM3Tw
Bron: YouTube,Oobladee33

Lezen altijd overal – boekje met foto’s van lezende mensen


Lezen altijd overal
Leesfoto’s 1865 – 2011

Joep Eijkens (samenst.)

stichting Dr. P.J. Cools msc, Tilburg, augustus 2011

oplage 500 ex. / verkoopprijs € 7,50

TILBURG – ‘Lezen altijd overal’.  Dat is de titel van een bijzonder fotoboekje dat op 28 augustus 2011 ten doop wordt gehouden tijdens het jaarlijks terugkerende evenement ‘Boeken rond het Paleis’.  Het boekje bevat 83 foto’s die ingezonden werden na een oproep in de pers. De vroegste foto dateert van ca.1865, de nieuwste van afgelopen voorjaar. Hoe verschillend ook, ze hebben één ding gemeen: op elke foto is minstens één persoon te zien die een boek, krant of iets anders leest.
“Ik was al blij geweest met 50 foto’s”, zegt de Tilburgse fotograaf en publicist Joep Eijkens die het boekje samenstelde. “Dat het er alles bij elkaar 125 werden, overtrof mijn stoutste verwachtingen. Het betekende dat ik  volop materiaal had om een mooie selectie te kunnen maken.”
Hoewel de meeste inzenders in Midden-Brabant wonen, bleken met name oudere familiefoto’s van elders afkomstig te zijn, waaronder zelfs Zuid-Afrika. “Een van de meest bijzondere foto’s was van een Antwerpse kunstenares die haar Oisterwijkse moeder had laten poseren naar een schilderij van Rembrandt”, meldt Eijkens. “Het was zo knap gedaan dat ik op het eerste gezicht dacht dat het geen foto was maar een schilderij. Bij sommige foto’s zaten trouwens ook een paar leuke anekdotes, zoals over dat gezin dat in een pretpark neerstreek om lekker eens met zijn vieren te gaan lezen.”

‘Lezen altijd overal’ werd vormgegeven door de Tilburgse vormgeefster Janine Hendriks.

“Het gaat om een voor Nederland uniek boekje”, zegt Eijkens, “nooit eerder werd een boekje gemaakt met leesfoto’s die voornamelijk afkomstig zijn uit privébezit. Bovendien is elk boekje voorzien van een echte foto. De oplage is beperkt tot 500 exemplaren. Ook buiten Brabant is er al belangstelling voor.”
Dat de stichting Dr. P.J. Cools msc de verkoopprijs desondanks laag heeft kunnen houden, is mede te danken aan een financiële bijdrage van Stadsmuseum Tilburg.

(tekst Stichting Dr. P.J. Cools)

De stichting Dr. P.J. Cools msc is ook de organisator van de jaarlijkse boekenmarkt Boeken rond het paleis. Tijdens de opening van de 14e editie van deze boekenmarkt, op 28 augustus 2011, zal het fotoboek ‘Lezen Altijd Overal’ worden gepresenteerd door de samensteller Joep Eijkens.

‘Lezen altijd overal’ is op de boekenmarkt voor € 7,50 te koop bij ondermeer de kraam van Stichting Cools.

UPDATE – 7 september 2011 – Van het boekje Lezen altijd overal zijn nog wat exemplaren beschikbaar. Verkrijgbaar via boekhandel Livius in Tilburg.