The Incredible Book Eating Boy by Oliver Jeffers / De ongelooflijk bijzondere boekeneter

Oliver Jeffers
De ongelooflijk bijzondere boekeneter

Pimento, februari 2009

hardcover, 32 pagina’s, 29 x 23 cm
ISBN 9789049923457, verkoopprijs € 15,00 > nu slechts € 5,00

bestel bij: bol.com |

Oliver Jeffers, illustrator en schrijver uit Belfast, Noord-Ierland (leeft nu in New York) maakte dit prentenboek al in 2006, maar nog steeds kom je zeer lovende reacties tegen van mensen die genoten van dit bijzondere verhaal. In 2009 kwam er een Nederlandse editie uit en ik breng het onder de aandacht omdat het boek nu voor het luttele bedrag van 5 euro kan worden gekocht.

Like many children, Henry loves books. But Henry doesn’t like to read books, he likes to eat them. Big books, picture books, reference books . . . if it has pages, Henry chews them up and swallows (but red ones are his favorite). And the more he eats, the smarter he gets—he’s on his way to being the smartest boy in the world!

Maar op een dag krijgt hij buikpijn en begint hij allerlei onzin uit te kramen. Harry moet eigenlijk stoppen met boeken verslinden, maar kan hij nee zeggen tegen zijn favoriete hapje?

Een kolderiek, hilarisch verhaal in een prachtig ruim formaat, goed verzorgd prentenboek met collageachtige bladzijden vol details en grapjes in verschillende technieken. De tekst in harkerige schrijfmachineletter en het beeld versterken elkaar. (Greetje Hoff, Biblion)

 

The Incredible Book Eating Boy won de Irish Book Awards Children’s Book of the Year (2007) en in 2011 de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 6 t/m 8 jaar.

zie ook

Lane Smith, It s a Book / Het is een boek, Lemniscaat, 2010

Louise Yates, Dog Loves Books, Random House, 2010

‘Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen’ – nog maar enkele exemplaren te koop

Anne Marinus, en Antoon Kunst
Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen

In de vorige eeuw verschenen honderden pulpbladen. De verhalen waren prachtig volgens de lezers van toen en daarom werden de bladen massaal gekocht en later geruild, zodat miljoenen mensen kennis maakten met meestal onbekende auteurs, maar soms ook met auteurs van wereldfaam wiens werken werden uitgegeven in een van de bekende series.

Honderden pulpbladen passeren in dit boek de revue, met de belangrijkste gegevens en een afbeelding van de voorkant. Omdat niet alle voorplaten konden worden opgenomen in het boek is een dvd toevoegd met daarop circa 26.000 platen en titels van de honderden behandelde pulpseries.

Lord Lister, Buffalo Bill, Nick Carter, Harry Dickson, Nat Pinkerton, Sherlock Holmes, Edward Multon, Karl May, Francis Hobart, Sydney Spring, Salem Pinto, Anton Beuving, Kwartjesboeken, Dick Bos, Kleine boekjes, Beeldromans,
Colportageromans en nog veel meer.

Van genoemde grote helden was Lord Lister toch wel de serie met de meeste reputatie, bijna 100 jaar geleden betrad hij het podium van de lectuur in de kiosken, op treinstations en deed dat gedurende bijna 70 jaar in duizenden verhalen, wel door vele herdrukken, maar liefhebbers zagen daar geen been in, na zoveel tijd was er immers allang weer een nieuwe generatie van lezers bijgekomen!

In 1984 begon een groepje verzamelaars de verhalen te analyseren, dat resulteerde in 1987 in een club van fanatieke speurders, naar de feiten achter deze held en de pulpbladen. In die 30 jaar is het ook gelukt praktisch alle feiten over de held Lord Lister boven water te krijgen .

Een groot gedeelte van de Lord Lister-geschiedenis vindt u terug in dit boek en de dvd-rom.

Het boek is een eigen uitgave van de Lord ListerKlub Nederland en verscheen in november 2009. Het behandelt (bijna) alle uitgegeven pulpbladen 1900 tot 1950. Daarnaast staat er een ruim overzicht in van de colportageromans en pulpboeken, evenals van de moderne pulpbladen tot ca. 2000.

Het boek telt 400 pagina’s met 3000 afbeeldingen, alles in full color.
Het is een gebonden boek met 135-grams zijdeglans papier en rood leeslintje.

‘Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen’ is gedrukt in een oplage van 250 exemplaren en er zijn nog maar enkele stuks te koop. (Inmiddels staat op de website de mededeling: Het boek Honderd jaar Nederlandstalige pulpbladen van Anne Marinus en Antoon Kunst is na precies een jaar volledig uitverkocht en wordt beslist niet herdrukt!! BoB 25 nov 2010.)

Belangstellenden kunnen contact opnemen met marinus@lordlister.nl
Zie ook de website van de Lord Lister Klub

Lord ListerKlub Nederland, nov. 2009 / gebonden, 3000 illustr. in kleur, met dvd – 400 pag. / ISBN 9789078390091 / Verkoopprijs € 40,00

  • Website Lord ListerKlub (bestaat niet meer?)

Er werd over geschreven door…

Marion Groenewoud, art. over Anne Marinus, de Stentor, 8 jan. 2010

The first Klaas Book

Pieter van Oudheusden (tekst), Joost Swarte (voorwoord)
The first Klaas Book
facing realities, selected works by Klaas Verplancke

Uigeverij Oogachtend, Leuven, oktober 2009

hardcover met linnen rug, leeslint en kapitaalband, 224 pagina’s, 26 x 21 cm
ISBN 9789077549537, verkoopprijs € 51,50 (bol)

te koop bij bol.com

Een drietalig boek, Nederlands, Engels, Frans, van een internationaal kunstenaar: Klaas Verplancke (1964), een van de bekendste Vlaamse illustratoren.

Bij een eerste, vluchtige blik lijken Verplanckes tekeningen en schilderijen erg verschillend van opzet en uitvoering maar ze tonen altijd de kwaliteiten die hem als illustrator en vormgever kenmerken: een humor die variëert van mild tot sardonisch, een poëtische verbeelding, een voorkeur voor het verbeelden van abstracte begrippen en universele emoties, en een dwarse, surrealistische kijk op de werkelijkheid.

In twintig jaar ontwikkelde Klaas Verplancke zich van een dienstbaar illustrator van jeugd- en prentenboeken tot een eigenzinnig beeldend auteur wiens tekeningen een eigen leven leiden naast de tekst. Het resulteerde in tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en in een reeks bekroningen en nominaties, met als hoogtepunten de toekenning van de Bologna Ragazzi Award voor Ozewiezewoze in (2001) en een finaleplaats bij de Hans Christian Andersen Award for Illustration voor zijn gehele oeuvre (2005).

talen: Nederlands, Engels en Frans

Bij het boek zit een documentaire (20 min) op DVD

 

– Naast de handelseditie is er een luxe-editie in beperkte oplage van 50 ex., genummerd, gesigneerd én voorzien van unieke illustratie door de auteur op het titelblad. Mét 5 losse illustraties van Klaas Verplancke, gedrukt op 300 g papier, 21 x 26 cm, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.
Voor deze uitgave (€ 249,00) neemt u best contact op met de uitgever.

Recensies…

Franstalige uitgave over de boekgeschiedenis van het prinsbisdom Luik (980 – 1795)

Paul Bruyère (ed.), Alain Marchandisse (ed.)
Florilège du livre en Principauté de Liège
du IXe au XVIIIe siècle

Eind 2009 verscheen onder redactie van Paul Bruyère (Hogere bibliotheekschool van Luik) en Alain Marchandisse (Universiteit van Luik) Florilège du livre en principauté de Liège du IXe au XVIIIe siècle. Het lijvige boek, volledig in kleur, rijk geïllustreerd met afbeeldingen van boeken en manuscripten van bibliotheken uit de hele wereld, werd samengesteld door 37 vooraanstaande historici, die de rijke boekhistorie van het prinsbisdom Luik in de aangegeven periode beschrijven.

In 22 hoofdstukken komen verschillende thema’s aan bod: manuscripten, kronieken, literatuur in de onderscheiden talen, drukkerijen, religieuze uitgaven, rechtsgeschiedenis, reisgidsen, heraldische werken, wapenboeken, muziekboeken, privé bibliotheken, ‘openbare’ bibliotheken etc. Hier de complete inhoud (pdf).

Het gaat hier weliswaar om een Franstalige uitgave, maar is het vermelden waard omdat het slechts zelden mogelijk is een boek te kopen van deze uitgever, de Société des Bibliophiles liégeois. Deze bibliofiele vereniging werd in 1863 opgericht. Deze besloten vereniging kent een gelimiteerd aantal leden: 150 particulieren (lidnummers 1-150) en 25 instituten (lidnummers 201-225). Toelating is alleen mogelijk met instemming van de overige leden. De Société geeft op onregelmatige tijdstippen zeer exclusieve boeken uit, vaak gedrukt op handgeschept papier en zeer fraai gebonden, in een zeer beperkte oplage en meestal alleen voor de leden. De voor de leden bestemde boeken zijn zelfs voorzien van naam, lidnummer en een handtekening van de secretaris van de Société.

Dit boek verscheen in een oplage van 1100 exemplaren, waarvan er 175 zijn gereserveerd voor de leden van de Société, en het is uitsluitend verkrijgbaar bij de vereniging (voor inlichtingen: info@societelitteraire.be, of gebruik het bestelformulier).

Société des bibliophiles liégeois, dec. 2009 / gebonden met stofomslag – 560 pag. – afm. 30 cm / ISBN 978-2-9600900-0-0 / Verkoopprijs € 90,00 (is afhaalprijs, anders € 25,- verzendkosten)

Zie ook recensie bij Universiteit Luik

Wikipedia over prinsbisdom Luik

(met dank aan Antiquariaat Coriovallum)

Covens & Mortier – de grootste landkaartenuitgever in de 18e/19e eeuw

Marco van Egmond
Covens & Mortier
a Map-publishing House in Amsterdam 1685-1866

HES & DE GRAAF Publishers / Houten, juli 2009

Gebonden, 596 pagina’s, 32 x 26 cm
ISBN 9789061942207, verkoopprijs € 185.50

te koop bij bol.com

Standaardwerk over een uitgevershuis in Amsterdam dat wereldwijd de grootste was op het gebied van kaarten en atlassen.
Lees meer…
Langer dan tot op heden altijd werd aangenomen, kon de 18e-eeuwse Nederlandse handel in landkaarten blijven voortbouwen op haar reputatie uit de Gouden Eeuw. Het Amsterdamse uitgevershuis Covens & Mortier heeft in dit proces een belangrijke rol gespeeld.

Hoogstwaarschijnlijk was deze uitgever in kwantitatief opzicht de grootste landkaartenhandel uit die tijd. Op haast industriële wijze bracht Covens & Mortier duizenden cartografische uitgaven op de markt.

Dit boek beschrijft alle aspecten van het Amsterdamse kaartenuitgevershuis Covens & Mortier in de 18e en 19e eeuw en de belangrijke rol die deze uitgevers hebben gespeeld op het gebied van het verzamelen, produceren en distribueren van nationaal en internationaal cartografisch materiaal.

Er wordt uitgebreid ingegaan op de cartografische voorraad van de firma Covens & Mortier, de organisatie van een commercieel uitgeversbedrijf en de belangrijke nationale en internationale rol die Covens & Mortier als uitgever vervulde in de ontwikkeling van de commerciële cartografie.

(tekst uitgever)

– Deze Engelstalige uitgave is gebaseerd op het proefschrift van Dr Marco van Egmond (1969), conservator van de kaartenverzameling van de universiteitsbibliotheek Utrecht. Hij ontving hiervoor in 2009 de Menno Herzberger Aanmoedigingsprijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt voor exceptioneel boekhistorisch onderzoek.

Wikipedia over Covens en Mortier

Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven – biografie deel 1

Nop Maas
Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven I
De vroege jaren 1923-1962

Uitgeverij G.A. van Oorschot, oktober 2009

gebonden, 768 incl fotokatern pagina’s, 24 x 15 cm
ISBN 9789028241220, verkoopprijs € 49,90

te koop bij bol.com

ook verkrijgbaar als paperback met flappen
ISBN 9789028241251, verkoopprijs € 35,00

te koop bij bol.com

Op 30 oktober 2009, ruim 60 jaar na Reve’s romandebuut en ruim drie jaar na diens dood, verschijnt het eerste deel van de indrukwekkende, driedelige biografie van literair historicus en Reve-kenner par excellence Nop Maas.

In het eerste deel van de biografie wordt een schat aan nieuwe informatie over Gerard Reve’s veelbewogen leven voor het eerst openbaar: over zijn jeugdjaren; de oorlogsperiode; zijn huwelijk met de dichteres Hanny Michaelis; de worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistische verleden en de godsdienst; de achtergronden en de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk. De door Reve in omloop gebrachte mythes worden ontrafeld; de verwevenheid van leven en werk wordt, voorzover mogelijk, vastgelegd.

Mede dankzij de ruimhartige medewerking van Reve’s laatste levenspartner Joop Schafthuizen, die Maas inzage gaf in het privé-archief van de schrijver en tevens toestemming verleende om ruimschoots te citeren uit de vele, tot dusver onbekende, originele Reve-teksten waar Maas de hand op wist te leggen, moet Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven bij voorbaat worden beschouwd als hét standaardwerk over Reve’s leven en werken.
(tekst uitgever)

publiciteit en recensies

Literatuurplein, Jef van Gool, 29 okt. 2009 (met o.a. links naar mediafragmenten)

NRC Boeken, Arjen Fortuin, 30 okt. 2009

Volkskrant Boeken, Remco Meijer, 30 okt. 2009

De Groene Amsterdammer, Xandra Schutte, 4 nov. 2009

Vrij Nederland, Jeroen Vullings, 9 nov. 2009

8weekly, Thijs van Nimwegen, 30 december 2009

Nop Maas: ‘Gerard Reve – Kroniek van een schuldig leven’
Deel 1: ‘De vroege jaren 1923-1962’ (2009)
Deel 2: ‘De “rampjaren” 1963-1975’ (verschijnt in april 2010)
Deel 3: ‘De late jaren 1975-2006’ (verschijnt in oktober 2010) okt/nov 2012

Het getijdenboek van Katherina van Kleef

Duckers-Catherine-2009Rob Dückers, Ruud Priem
The Hours of Catherine of Cleves
Devotion, Demons and Daily Life in the Fifteenth Century

Uitgeverij Ludion / Gent-Amsterdam, november 2009

gebonden, illustr., 426 pagina’s, 31 x 25 cm
ISBN 9789055448210, verkoopprijs € 59,90 > 31,99

te koop bij bol.com

Het getijdenboek van Katherina van Kleef mag met recht het meest schitterende en interessante handschrift worden genoemd dat ooit in de Noorderlijke Nederlanden is vervaardigd. Het werd rond 1440 verlucht met spectaculaire miniaturen en margeversieringen in glinsterend goud en met sprankelende kleuren voor Katherina van Kleef, hertogin van Gelre, door een bijzonder getalenteerde maar anonieme kunstenaar, die naar dit meesterwerk wordt vernoemd.

Dit fraai geillustreerde boekwerk vormt de begeleidende wetenschappelijke catalogus bij de tentoonstelling, getiteld ‘De wereld van Katherina. Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15e eeuw’, die in het najaar van 2009 in Museum Het Valkhof, Nijmegen, te zien was. De tentoonstelling was gewijd aan dit bijzondere getijdenboek en toonde niet alleen meer dan 100 bladen met miniaturen en randen uit dit spectaculaire handschrift, maar ook een keur aan handschriften uit het oeuvre van de meester, als ook zijn inspiratiebronnen en werken van contemporaine kunstenaars. Alle tentoongestelde objecten, afkomstig uit collecties over de hele wereld, worden in deze wetenschappelijke catalogus toegelicht en afgebeeld.

Deze catalogusnotities worden voorafgegaan door een aantal essays door erkende specialisten. Dankzij hun bijdragen biedt deze catalogus een uitgebreide en diepgaande studie van het handschrift, de kunstenaar en de opdrachtgever en presenteert nieuwe gegevens. Het is daarmee een standaardwerk over dit monumentale handschrift.

Bij website Rabelais.nl staat een bespreking van het boek, door Piet Offermans, jan. 2010 (pdf) >

De tentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen (okt 2009 – jan 2010)

Digitale versie van het getijdenboek bij The Morgan Library & Museum

140 jaar Bruna 1868-2008

Gelauff-Bruna-2009Peter Gelauff, C.J. Aarts
A.W. Bruna 140 jaar

A.W. Bruna Uitgevers B.V., december 2009

gebonden, cassette met 3 boekjes, 261, 294 en 216 pagina’s, 19 x 12 cm
ISBN 9789022995686, verkoopprijs € 49,50

te koop bij bol.com (uitverkocht)

Op 23 februari 2008 bestond A.W. Bruna 140 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een jubileumuitgave verschenen in december 2009.

Een cassette met daarin drie gebonden boeken op pocketformaat:

– Peter Gelauff, 140 jaar lezen met Bruna / 294 pag.
– C.J. Aarts, Kijkjes achter de schermen / 261 pag.
– 1868-2008 (foto’s boekhandels) / 216 pag.

In het eerste deel wordt de geschiedenis van Bruna vertelt, waarbij zowel de uitgeeftak als de boekhandelsketen ruim aan bod komen. Het boek is geïllustreerd met 140 historische feiten.

In het tweede deel een keuze uit het enorme aantal uitgaven van uitgeverij Bruna, waarbij C.J. Aarts tal van feiten weet te vertellen over zowel het grote aantal series als losse uitgaven en natuurlijk de beroemde Zwarte Beertjes met inmiddels bijna 3500 titels. Dit deel is rijkelijk voorzien van paginagrote afbeeldingen van boekomslagen uit 140 jaar uitgeefgeschiedenis.

Het derde deel bevat uitsluitend foto’s van verkoopteams uit de verschillende Bruna-vestigingen.

Lees meer bij…

Boekendingen.nl, 15 febr. 2010

De geheime archieven van het Vaticaan

Archieven-Vaticaan-2009Astrid Fobelets en Francesco Lippa (red.)
De geheime archieven van het Vaticaan

De geheime archieven van het Vaticaan spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Voornamelijk door zijn onvergelijkbaar lange geschiedenis, waarvan de oorsprong veel verder teruggaat dan deze van de instelling zelf en verbonden is met het ontstaan, het wezen, de werking en de ontwikkeling van de Romeinse Kerk.
Daarnaast dragen de unieke locatie, de grootse documentaire schatten en de beperkte toegankelijkheid bij tot dit mysterieuze aura.

Paul Van den Heuvel van VdH Books kreeg als eerste uitgever toestemming om vrij rond te lopen in het Vaticaans Geheim Archief en maakte er een rijkelijk geïllustreerd boek over.
U legt u een onvergetelijke wandeling af langs de meest bijzondere plaatsen en documenten van de geheime archieven. Van de voor academici toegankelijke leesruimtes tot de ontoegankelijke zalen, gedecoreerd met prachtige 17de eeuwse fresco’s, en localen waar vele duizenden documenten bewaard worden.

Onder leiding van de prefect van het archief, mgr. Pagano, hebben medewerkers van het archief een 100-tal documenten uitgekozen en voorzien van toelichting. Het boek is geen wetenschappelijke verhandeling maar een mooi geïllustreerd naslagwerk geworden.

VdH books, Brussel, dec. 2009 / gebonden – 240 pag. – afm. 30 x 30 cm cm / ISBN 9789088810084 / Verkoopprijs 49,90 Euro

– Van het boek verschijnen versies in het Italiaans, Engels, Frans en Nederlands.

– Voor de liefhebbers zijn er, naast de gewone uitgave, twee bijzondere edities beschikbaar.

Archieven-Vaticaan-LimEdLimited edition
50 Exemplaren per taal zijn beschikbaar in een handgebonden versie in linnen band. Prijs tot 30 april 2010 € 299,- daarna € 399,-.

Collector’s edition
Only 33 copies, 3 of which are reserved for the Pope, the Vatican Library and the Vatican Secret Archives.Archieven-Vaticaan-CollEd
Those books will be printed on request on high-quality Basix felt (170g) and fully hand-stitched with cotton thread on the nerves and fastening ties of white leather. They are hand-bound in the studio of the Vatican Secret Archives in sheep parchment with reinforcements in leather in geometric drawings. In addition, the collectors’ editions will be numbered, stamped and certified with a Proof of Authenticity signed by Msgr. Pagano, Prefect of the Vatican Secret Archives.

(Prijs € 4950,-)

Lees meer…

Een artikel van John Preston, Daily Telegraph, 1 juni 2010

Website Vatican Archives

Website Vatican Library

Kijk meer…

http://www.youtube.com/watch?v=O7paT-6h6PA

Boekhandelaar en uitgever Cornelis Claeszoon in het Amsterdam van 1597

Tussenbroek-Amsterdam-2010Gabri van Tussenbroek
Amsterdam in 1597
Kroniek van een cruciaal jaar

We schrijven het jaar 1597. Cornelis Claeszoon is de belangrijkste boekhandelaar en uitgever van Amsterdam. Dagelijks ziet hij de gebeurtenissen in de stad aan zich voorbijtrekken. In twintig jaar tijd heeft Amsterdam zich ontwikkeld van Hollandse handelsplaats tot wereldstad, met een verdubbeld aantal inwoners. Het begin van de Gouden Eeuw.

Claeszoon is de eerste die het verslag van de avontuurlijke reis van Willem Barentsz naar Nova Zembla in handen krijgt en uitgeeft. Hij is er getuige van hoe Amsterdam aan een enorme stadsbrand ontsnapt en ziet hoe de schepen van de eerste expeditie naar Oost-Indië behouden terugkeren.

1597 is ook het jaar waarin de republiek door de militaire successen van Maurits voor het eerst een gesloten gebied wordt en Pieter Bast zijn beroemde vogelvluchtkaart van de stad publiceert. 1597 is het sleuteljaar waarin Amsterdam de wereld, en de wereld Amsterdam leert kennen.

Historicus Gabri van Tussenbroek weet door grondige research nauwgezet in te zoomen op een belangrijke, onderbelichte periode in de Nederlandse geschiedenis. Aan de hand van de historische figuur Cornelis Claeszoon volgen we de maanden van het jaar, met als resultaat meeslepende, verhalende geschiedschrijving in optima forma.

Uitgeverij L.J. Veen, aug. 2009 / Paperback, met illustraties – 368 pag. – afm. 23 x 15 cm / ISBN 9789020416978 / Verkoopprijs 24,90 Euro

Lees hier het eerste hoofdstuk van het boek.

Lees meer over boekhandelaar Cornelis Claeszoon (ca 1546-1609) bij de DBNL (in Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek, onder redactie van P.C. Molhuysen en P.J. Blok uit 1937)

– Amsterdam in 1597 is geselecteerd voor de tiplijst AKO Literatuurprijs 2010.

Over dit boek schreven…

Seije Slager, Trouw, 3 oktober 2009

Roelof van Gelder, NRC, 23 oktober 2009

Bart van den Bosch, op site Athenaeum Boekhandel, 7 jan. 2010

Recensieweb, Marleen van den Hoven, 4 nov 201